Paška janjetina jest obecnie znakiem towarowym chronionym przez prawo Unii Europejskiej, ponadto Chorwaci przyznają swoje certyfikaty mięsu spełniającemu surowe warunki co do pochodzenia, sposobu hodowli i masy oraz wieku jagnięcia.
Polecamy restaurację Na Tale podającą pyszne owoce morza, ale także jagnięcinę na różne sposoby: z rożna, w gulaszu i inne.
Restoran Na Tale
Stjepana Radića 2,
Pag
Telefon: 00385 (0)23 611 194
Jeśli nie przepadacie za jagnięcina lub po prostu nie jecie miesa, to też w Chorwacji znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!