Składniki:
– 300 g migdałów
– 300 g orzecha włoskiego
– 12 jajek
– 100 ml miodu
– kieliszek likieru różanego
– 1 kieliszek wina prošek
– szczypta cynamonu
– laska wanilii
– starta skórka cytryny i pomarańczy
– proszek do pieczenia
– 200 g ciemnej czekolady
– 100 ml słodkiej śmietany
Do żółtek dodaj miód, zmielone orzechy i migdały, startą skórkę cytryny i pomarańczy oraz resztę składników i wymieszaj na jednolitą masę. Z białek ubij pianę i połącz delikatnie z masą. Masę piecz w foremce przez około godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągnij z piekarnika. Czekoladę roztop w śmietance i tak przygotowaną polewą posmaruj wierz ciasta.
Oczywiście w Skradinie. Tort bywa na przykład podawany w Bistro Arka.
Bistro Arka
Obala bana Pavla Šubića 18,
22222, Skradin,
Telefon: 0385 098 588 108
Zapraszam Was do działu bloga Kuchnia Dalmacji Północnej, gdzie przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!