Podobno drniški pršut podawano na uroczystości koronacyjnej Elżbiety II i raczyły się nim wtedy osobistości z całego świata. Jeśli chcecie dołączyć do tego elitarnego grona, to przyjedźcie do miejscowości Drniš, niedaleko Szybenika, gdzie wytwarza sie ten specjał. Wprawdzie jest szansa, że szynkę tę dostaniecie również w dobrych sklepach mięsnych w regionie, ale najlepiej spróbować ją w miejscu jej pochodzenia, zwłaszcza, że tutejsza kuchnia obfituje też w inne smaczne potrawy. Wiecej informacji o drniškim pršucie znajdziecie na stronie stworzonej przez jego producentów, tutaj.
Drniški pršut to typowy wyrób regionalny, wytwarzany w jednej miejscowości. Jeśli chcecie poznać więcej takich perełek, to służe Wam pomocą w dziale bloga Kuchnia Dalmacji Północnej przygotowalem serię artykułów z oryginalnymi przepisami oraz polecanymi restauracjami. Kuchnia chorwacka to kuchnia regionalna!
Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić autentyczne chorwackie produkty w Polsce, to zajrzyjcie na stronę sklepu internetowego Smaki Dalmacji (https://smakidalmacji.pl/), partnera działu poświęconego kuchni chorwackiej.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!