19 – 26.06.2020,
Crikvenica
Chorwaci dzielą ryby na białe i niebieskie (bijela i plava riba). Ten tradycyjny podział bazuje na kolorze miesa. Do ryb „niebieskich“ zaliczają te o ciemniejszym miesie: makrelę, tuńczyka, szprotki i sardynki. Właśnie „plava riba“ stanowiła podstawę diety mieszkańców okolic Crikvenicy, w większości rybaków.
Podczas festiwalu możemy spróbować specjałów z ryb podczas degustacji oraz skorzystać z oferty restauracji, które przygotowały na tę okazję spcjalne menu. W zeszłym roku promocyjne dania można było zamówić za 100 kn. W akcji biorą udział restauaracje:
Więcej o wydarzeniu na stronie: https://rivieracrikvenica.com/en/crikvenica-dramalj-jadranovo-selce/8th-oily-fish-week-oily-fish-route
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!