Na Pag dojedziecie samochodem z lądu przez paški most. Około 20 kilometrów przed mostem znajduje się węzeł autostradowy, gdzie krzyżują się drogi prowadzące na południe i północ Chorwacji.
Na północ wyspy dostaniecie się promem kursującym pomiędzy miejscowościami Prizna (ląd) i Žigljen (Pag).
Na wyspę Pag jeżdżą również autobusy z Zadaru, Spliu, Zagrzebia, Senja i Rijeki. Poniżej podaję strony dwóch przewoźników:
– Antonio Tours – www.antoniotours.hr
– Autotrans – www.autorans.hr
Reklama
Miasteczko Pag jest największą miejscowością na wyspie, chyba też najciekawszą jeśli chodzi o dziedzictwo kulturalne, bo zachowało się tu wiele zabytków.
Wśród kościołów wyróżnia się stojący na głównym miejskim placu franciszkański kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (crkva Marijina Uznesenja), o którym pierwsze wzmianki pochodzą z 1192 roku. Obok znajduje się była siedziba księcia – Pałac Książęcy (Knežev dvor), budowla wzniesiona w XV wieku przez najlepszych architektów z Zadaru i Szybenika. Obecnie w pałacu odbywają się imprezy kulturalne. Polecam Wam szczególnie koncerty klap, czyli dalmatyńskich chórków, śpiewających a capella. pozostałości się klasztoru franciszkanów ze studnią, która według legendy, w czasie suszy w cudowny sposób napełniała się wodą.
Do dzisiejszych czasów przerwała też część kamiennych murów miejskich, wzniesionych w renesansie. Najokazalsze ich fragmenty znajdziecie zwłaszcza w północnej części miasta. Przy murach miejskich usadowił się klasztor benedyktynek, dzieło mistrza Jurja Dalmatinca, wzniesiony w XV wieku. Klasztor wraz kaplicą św. Mikołaja (kapela sv Nikole) został jakiś czas temu gruntownie odrestaurowany i stanowi obecnie najcenniejszy przykład architektury gotycko – renesansowej na wyspie.
Na parterze Pałacu Książęcego (Knežev dvor) działa muzeum koronek (paške čipke). Koronkarstwo jest tradycyjnym rzemiosłem na wyspie, mającym wielowiekową tradycję, sięgającą czasów renesansu. W przeszłości poszczególne wzory były przekazywane sobie przez miejscowe kobiety i w ten sposób doszło do ukształtowania się charakterystycznego dla Pagu stylu. Warto odwiedzić muzeum i być może nabyć koronki na pamiątkę.
Pag słynie z solan, w których pozyskuje się sól morską. Będąc praktycznie w każdej części Chorwacji i kupując w sklepie sól, prawdopodobnie traficie na wyrób z tej wyspy. W samym mieście Pag działa muzeum soli. Instytucja mieści się w starych magazynach służących niegdyś do przechowywania tego cennego produktu. Zobaczycie tu w jaki sposób i przy pomocy jakich narzędzi wydobywano oraz transportowano sól. Muzeum mieści się pod adresem: 23250, Pag
Na wyspie działa największa solana w Chorwacji, Solana Pag, zaopatrująca w sól cały kraj oraz eksportująca swoje wyroby do znacznej ilości krajów w Europie i na świecie. Pola, na których pozyskuje się sól oraz sama firma, znajdują się na obrzeżach miasta Pag. Solanę można zwiedzić i zobaczyć na własne oczy jaką drogę musi przejść sól morska zanim trafi na sklepowe półki.
Na Pagu jest sporo atrakcyjnych plaż. Wybrałem dla Was trzy, polecane przez miejscowych Chorwatów, znajdujące się koło miejscowości Metajna.
Ručica jest jedną z najpopularniejszych plaż na Pagu. Otacza ją dzika przyroda, krajobraz jest dosyć surowy, a samo położenie, w pobliżu wioski Metajna, ale jednak na uboczu, sprawia, że jest dosyć dzika. Już sama droga do niej obfituje w nieco księżycowe widoki, które zrobią na Was wrażenie. Plaże Ručica i Paška vrata leżą niedaleko siebie, we wschodniej części wyspy, obie są piękne, ale jednocześnie znacznie się od siebie różnią.
Plaża Paška vrata, oddalona o 2 kilometry od miejscowości Metajna oraz o kilometr od bardziej znanej plaży Ručica uważana jest za jedną z najładniejszych plaż w Chorwacji, a jest dużo mniej zatłoczona niż popularniejsza sąsiadka. Wynika to z tego, że można do niej dojść tylko pieszo, a do Ručicy dojedziecie samochodem. Na plaży nie ma też barów ani toalet. Jest za to krystalicznie czyste morze i piękny krajobraz zdominowany przez otaczające ją wysokie skały.
Kolejna plaża położona w rejonie miejscowości Metajna. Jej znakiem rozpoznawczym są trzy wielki skały wystające z płytkiej wody. Plaża nie jest zbyt popularna, a dotrzeć do niej można jedynie pieszo lub łodzią. Nie ma tam też infrastruktury plażowej. Przy plaży rozciąga się ściana wspinaczkowa Stogaj.
Tak jak na większości plaż na Pagu, tak i na opisanych wyżej plażach nie ma miejsca by schronić się przed słońcem. Weźcie to pod uwagę i w razie możliwości zabierzcie parasole lub inne osłony. Na Ručicy działa natomaist bar, gdzie możecie się schłodzić w cieniu i napić zimnych napojów. Wioska Metanja, znajdująca się niedaleko jest całkiem urocza i znajdują się tam lokale gastronomiczne.
Odwiedzając miejscowość Lun, na północnym krańcu wyspy, można przenieść się w czasie do czasów niemal biblijnych. Wszystko za sprawą rosnących tutaj gajów oliwnych. A nie są to gaje byle jakie, a wyjątkowe w skali całego świata. Na powierzchni 23 hektarów rośnie 80 000 drzew oliwnych. Wiele z nich stanowią okazy o bardzo zaawansowanym wieku i znaczących rozmiarach. Musicie też wiedzieć, że gaj ten ma dziki charakter i nie został posadzony ręką człowieka.
W 1963 roku utworzono na tym terenie rezerwat botaniczny, a przed kilkunastoma laty wytyczono ścieżki, żeby umożliwić spacerowanie turystom. Nie musicie jednak obawiać się tutaj tłumów. Mimo swojej niezaprzeczalnej wartości gaj oliwny w Lun nie jest jeszcze bardzo popularny. Może to i dobrze. Spacer wśród starych drzew oliwnych, w bukolicznym otoczeniu, które oparło się upływowi czasu, pomoże Wam porządnie się zrelaksować.
Paszki Trójkąt (Paški trokut) został odkryty w 1999 roku, kiedy to geodeta Zdenko Grbavac mierzył teren pod budowę przyszłego kamieniołomu w pobliżu miejscowości Novalija. Ku swojemu zdziwieniu w skałach zobaczył znaczących rozmiarów trójkąt. Kolor skały go tworzącej był nieco jaśniejszy niż otoczenia i wyróżniał się małym wgłębieniem. Po zmierzeniu okazało się, że jest to trójkąt równoramienny o wymiarach 22 x 32 x 32 metry. Zdenko dokonał dokładnych oględzin terenu i znalazł również otwory w skale głębokie na 30 centymetrów. Tak jakby znajdowało się w nich coś, co podtrzymywało konstrukcję znajdującą się na powierzchni. Po naświetleniu promieniowaniem ultrafioletowym, trójkąt świecił na czerwono.
Do dziś nie udało się wyjaśnić pochodzenia tajemniczego trójkąta. Mało prawdopodobne wydaje się by powstał on w wyniku działań człowieka. Jedni wskazują na zjawiska geologiczne (ale skąd w takim razie tak idealny kształt trójkąta?) inni twierdzą, że jest to ślad po starcie statku kosmicznego, który przybył tu przed 12 tysiącami lat, bo na tyle szacuje się jego wiek. Bez względu na to czy wierzycie w kosmitów, czy też nie, Paszki Trójkąt można odwiedzić, żeby zobaczyć coś niezwykłego i przy okazji podziwiać krajobrazy wyspy. W pobliży Novaliji i Žigljenu znajdują się znaki, które wskażą Wam drogę do trójkąta
Na wyspie Pag znajdują się trzy rezerwaty ornitologiczne: Velo blato i Malo blato w miejscowości Povljana oraz Kolanjsko blato w Kolan.
Wszystkie wymienione rezerwaty zostały utworzone na moczarach i gniazdują tam oraz zimują rzadkie gatunki ptaków bagiennych. Wśród nich zobaczycie m.in. ibisa, łyskę zwyczajną, perkozka zwyczajnego, czaplę siwą, czaplę białą czy podgorzałkę zwyczajną. W rezerwacie Veliko blato występują 143 gatunki ptaków, a w Kolanjsko blato 163 gatunki. Tego typu obszary bagienne, obficie zasiedlone przez różne zwierzęta należą już w Europie do rzadkości, więc warto tu przyjechać.
Dodatkowo na zachód od Povljany, przy plaży Dubrovnik znajduje się Jezioro Segal, wokół którego można zbierać lecznicze błoto. Według lekarzy tutejsze błoto pomaga przy schorzeniach skóry, reumatyzmie, chorobach stawów i nadaje się do detoksykacji organizmu. Można nasmarować się leczniczym błotem, a następnie położyć na plaży, w cieniu sosny i poddać się w ten sposób darmowemu zabiegowi regenerującemu.
Niedaleko miejscowości Kolan, po północnej stronie wyspy traficie na ładne plaże. Najbardziej znane z nich to Sveti duh i Čista. Odwiedzając pobliski rezerwat ornitologiczny lub schodząc z najwyższego wzniesienia na wyspie – Sveti Vid, można przeznaczyć trochę czasu na plażowanie.
Najwyższe wzniesienie Pagu ma wysokość 348 metry n.p.m. Nie jest to może dużo, ale widok z góry jest zachwycający. Widać większość wyspy Pag oraz sąsiednie wyspy: Rab, Lošinj, Silbu, Olib i Maun. Na szczycie znajdują się pozostałości zbudowanego w XIV wieku kościółki św. Wita (crkva sv. Vida). Na szczyt wiedzie kilka oznaczonych szlaków. Najdogodniejsze podejście zaczyna się w miejscowości Dubrava, dotrzecie tam też z Kolan. Dla tych z Was, którzy nie przepadają za wchodzeniem pod górę też mam dobrą wiadomość. Od pewnego czasu na Sveti Vid można wjechać samochodem, drogą prowadzącą z wioski Šimuni.
Paški sir to najbardziej znany chorwacki ser i wizytówka wyspy Pag. Produkuje się go tradycyjnymi metodami z owczego sera. Swoją wyjątkowość zawdzięcza temu, że owce pasąc się na wyspiarskich pastwiskach żywią się aromatycznymi, dziko rosnącymi ziołami, a w ich mleku obecna jest morska sól przywiewana przez wiatr.
Ser występuje w dwóch wariantach. Pierwszym jest ser młody, dojrzewający krócej, o jasnej barwie i łagodnym smaku, drugi to ser dojrzały, twardszy i ciemniejszy, a także ostrzejszy w smaku.
Paški sir produkowany przez mleczarnię Gligora z miejscowości Kolan wygrał w 2017 roku konkurs na najlepszy ser na świecie – Global Cheese Awards, organizowany w Wielkiej Brytanii.
Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda proces produkcji paškiego sira, odwiedźcie mleczarnię Gligora w Kolan. Od godziny 9 do 17 linia produkcyjna udostępniana jest dla zwiedzających.
Więcej informacji znajdziecie tutaj.
Pag słynie nie tylko z sera. W Chorwacji słynna jest również pochodząca stąd jagnięcina. Więcej dowiecie się o niej w artykule Jagnięcina z wyspy Pag.
Polecam Wam restaurację Na Tale, znajdującą się w mieście Pag. W lokalu podającą lokalne potrawy przyrządzone z tradycyjnych składników. Wśród nich znajdziecie pyszne owoce morza, ale także jagnięcinę przyrządzoną na różne sposoby, m.in. z rusztu lub w gulaszu podawanym z domowym makaronem. Lokal słynie ze znakomitych kalmarów (lignje). Z deserów wyróżniają się te zrobione z miejscowego sera przypominającego ricottę, paškiej škuty.
Restoran Na Tale
Stjepana Radića 2,
Miasto Pag
Telefon: 00385 (0)23 611 194
Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą od chorwackich fotografów mieszkających na Pagu: Katicy Mustapić i Denisa Perosa.
Dowiedz się jakie atrakcje czekają na Ciebie w okolicy. Zapraszam do działu mojego bloga Atrakcje Dalmacji Północnej, znajdują się tam artykuły poświęconych temu pięknemu regionowi Chorwacji.
Jestem magistrem filologii chorwackiej i zapraszam Cię w podróż po Chorwacji.
Razem odkryjemy to, co w tym pięknym kraju jest najlepszego: urokliwe miasteczka, regionalną kuchnię, lokalne wydarzenia i atrakcje. Zapytamy Chorwatów gdzie warto zjeść, gdzie pójść na kawę, jak ciekawie spędzić czas. Kto, jak nie oni, wie co dobrego jest w okolicy.
Mój blog jest także miejscem promocji chorwackich produktów, języka i kultury. Zakochaj się w Chorwacji i Ty!
2 Comments
Dzięki za przydatne informacje.
Cieszę się, że artykuł się przydał i życzę udanego pobytu 😀